HTML

Ki vagyok?

Winston. A kedvenc karakterem a kedvenc irodalmi alkotásomból. Nem politikai, nem eszmei, nem a blog témáját érintő indíttatásból.

2012.01.24. 16:06 Winston vagyok

A mutyizók országa vagyunk

Címkék: artisjus felsőoktatás ösztöndíj képzés közgazdász lászló államilag finanszírozott dux

Mindig öröm arról olvasni, hogy nyomorúságunkról mi magunk tehetünk, mert egyszerűen nem érdemeljük meg a jobb sorsot. Most Dux László magyarázta el, hogy miért kellett csökkenteni az államilag finanszírozott (bocs: ösztöndíjas) felsőoktatási helyeket a közgazdászok körében. A csökkentés valójában egy durva tövig metszést jelent, de ezen most felszínesen átsiklunk. Az érvelése kézenfekvő, logikus, következetes és bármilyen kocsmai politizálás alatt előrántható. Itt valahol véget is ér az érvelésének használati értéke.

Elmondása szerint azért nem érdemlik meg a leendő közgazdászok az állami finanszírozást, mert később ők lesznek az adóelkerülés mesterei, akik ártanak az államnak. A fennmaradó mindössze 250 ösztöndíjas hely pedig csak a "közgazdaság-tudomány művelésének fenntartására" kell. (Gondolom így könnyebb az állami szférában dolgozó fejvadászokat a hallgatókra küldeni, hiszen a NAV-nak szüksége van utánpótlásra. - a szerk).

Ez az érvelés abból indul ki, hogy mindenki bűnöző, már azt megelőzően, hogy a cselekmény megtörtént volna. De ez a logikai láncolat csak akkor állná meg a helyét, ha létezne olyan képzés ahol a tolvajkulcs használatát oktatnák (helyesbítés: biztosra veszem, hogy van ilyen képzés, de ezeket az embereket állami szolgálatra tenyésztik). Persze láthattunk már eddig is példát arra, hogy miként működik a "tolvaj vagy mielőtt lopnál" elve. Gondoljunk a szerzői jogokat védő Artisjusra, mely kiállítja azokat a szépen csillogó hologramos matricákat, melyek majdnem minden adathordozón ott vannak. Persze ezek nem csak esztétikai értéket hordoznak, hanem azt is jelentik, hogy a termék árába beépített adót megfizeted ha megvásárolod. Így ha CD-t vagy DVD-t (újabban hordozható HDD-t és SSD-t) vásárolsz akkor bizony az ÁFA mellett a szerzői jogi adót is megfizeted.

Miért? Mert LOPSZ! Azért!

Mit lopsz? Zenét, filmet, képet, azaz mindenféle szerzői jog által védett audiovizuális tartalmat. Már az előtt megfizettetik veled ezek eltulajdonításának költségeit mielőtt benned felmerülne a gondolat, hogy kalózkodj. De akkor is meg kell fizetned ha nem kalózkodsz. Ráadásul a hordozható merevlemezek és SSD-k esetében ez a többlet teher akár több mint 10.000 forintos összeg is lehet az elérhető tárterület függvényében. Teljesen lényegtelen az Artisjus és az országunk döntéshozóinak a szemében, hogy te esetleg nem tárolsz az adathordozóidon kalóz másolatokat, hanem te igen is megvásárolod őket.

Dux László gondolatmenete és az Artisjus gyakorlata között pedig ez a legnagyobb hasonlóság! Azért vagy bűnöző, mert lehetőséged van rá! Ezt pedig az állam nem fogja támogatni. Csak éppen ez igazságtalan és nem tesz különbséget becsületes és becstelen között.

De ne lepődjünk meg, hogy pont olyan helyen fogannak meg ilyen gondolatok, ahol burjánzik a korrupció. Elcsépelt közhely, de most talán igaz: "Mindenki magából indul ki."

Ja és kérdezem én: Van elég emberünk aki ért a gazdaságtudományokhoz? Nem... nem azokra gondolok akik puskákkal és "éppen csak elégséges" osztályzatokat, meg összelopott szakdolgozatokkal és disszertációkkal végeztek, majd valahogy benyalták magukat a politika vérkeringésébe. Hanem IGAZI hozzáértőkről.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://winstonvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr133744484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothpb 2012.01.26. 08:29:28

Talán annyit hozzátennék, hogy az üres hordozó díj megfizetésével a zenék, filmek magáncélú másolása szabad. Tehát éppen ez az eszköz teszi lehetővé azt, hogy a fogyasztók ne legyenek kriminalizálhatók.

www.facebook.com/note.php?note_id=117794244952529

Winston vagyok 2012.01.29. 18:32:29

@tothpb: Nem magamat akarom védeni. Ha szabad úgy fogalmaznom, akkor Én személy szerint "kihasználom", hogy másolatokat tárolhatok bizonyos adathordozókon ezért a csekély illetékért cserébe. Viszont a joggyakorlat mely szerint mindenki egyformán bűnös, vagy a bűnös által okozott kárt mindenkire rá kell hárítani az kicsit visszataszító.
süti beállítások módosítása